Google+ Followers

7 Dec 2012

Pekabo smuo?


Update paling utama. Saya masih lagi single....yerdehh!! Sangat AVAILABLE, tapi buat masa tok iboh lah kitak orang ingat aku tok desperate gilak sampey aku tok nulis kedak saja mok advertise dirik dalam blog. Mun kitak orang rajin mukak link atas, silakan, it will kinda give you a much clearer picture of what happened to me few months back. As aku tengah galak menaip tok, demam selsema tengah rancak berdisko dalam badan. Bunyi kahak tek dah kedak enjin motobot rah Sungai Baram nun. Bukan ku saja nak ngeso ku tok jenis ceridak, tapi ku saja nulis sak sik pendek gilak perenggan pertama untuk post kali tok (sebab masa tengah belajar dolok, mentor ku Norzizi Zulkifli @ Kapten Joe Jambul, selalu nganok aku dalam kelas: "Fio, nang biasa ko tok mula dengan perenggan nok pendek-pendek! Tulis baru!"). Bah cukup gik ya. Mula perenggan baru gik.

Sebenarnya aku bok jak quit dari program degree kat uni tempat ku belajar. Rugi? Nang lah mun dipikir dari segi ongkos sidak bapak ku dah belanja. Banyak isu yang jadi punca ku berhenti, paling utama aku masih sik puas hati dengan seseorang di tempat aku belajar. Certain people know who is that person, tapi for you some readers out there, sik payah jak kitak orang gago mok tauk. Biarlah rahsia, bak kata Siti Nurhaliza tek nak. What's my next plan? Apa gik, BALIT MIRI lah! This time for good. Yes, FOR GOOD!! Mun kitak orang nanyak, lekak ya, apa maok dipolah ko di Miri nun? Aku boleh jak jawab," Aku akan start sigek group teater, lain dari yang lain. Giney ya kah? Haaaa...ahli produksinya terdiri daripada sekumpulan orangutan yang sungguh berbakat besar!" Stail sik mun ku sawut soalan kedak ya? (Sorry, sekpat ku muang rasa sinis mun berdepan dengan a group of skeptics tek nak.) For now, aku dah prepare application letter for Sekolah Seni Kuching and about to email Tenby International School di Miri. We'll see how things go after this.

Tulah! Dolok gago madah aku sik maok jadi cikgu sekolah (tegal ku quit program degree TESL di UiTM). Tapi nang menar lah. Mun berkhidmat di sekolah-sekolah pun, biarlah part-time instructors kah. Mun international school, lainlah. Private tek nak. Lain environment gomen ngan swasta tok. Tapi diat lok lah giney rupa gaya lekak tok.

Mun kitak orang dah mukak link kat atas ya tek, let me clarify things again. Months back, ada seorang jejaka tok berkenalan balit ngan aku via FB. Nya kawan lamak sebenarnya. After a month of contacting each other, cut short the story, alu orang ya tek luah feeling nya tek. Eh, lebiu lebiu ya bah! Aku tok tek, dah la 12 tahun "menjanda" mula-mula ya malas juak maok layan feeling nya tek. Tapi nama juak aku tok pompuan, pandey masok jerat ayat-ayat cintun org laki ya tek. So lovey-dovey mushy-wushy stuff went on for months until nya madah nyuruh balit kejap maok jumpa. Ku padah, masa Christmas jak jumpa. "Lambat gilak," sawut nya balit. Bah kompromi punya pasal, aku balit Miri 15 September tok tek. Dua minggu ku sinun, senyap jak orang ya koh. Maka nya juak lalek nyuroh ku sms mun dah sampey Miri. Sampey la suatu hari ya tek, aku klua lepak ngan sorang member ku. Cerita punya cerita..TUUPPP! Kantoi kisah orang laki ya dah ada gerek lain. Bah stail sik ya? I sent him a good-bye text dengan reminder terbaek sekali: Sik hal ko polah aku kedak tok, tapi ingat one day, hukum karma semua orang akan dapat. Thanks for nothing!" Nang useless bastardic casanova! Astagaaaa....mulut! Bah malas ku nak cerita lebih gik, cukup lah kitak orang tauk aku dah "move on" ngan hidup. Tok pun satu lesson for you guys and gals out there. Bercinta tok bukan setakat ko padah "ailebiu" or "lebiutu" (I love you and Love you too, ngek!). To build a relationship is not easy, the journey is not so easy to embark on. Just be careful, ya jak pesan ku.

And as for me, aku tutup lok "hati". Sebab malas ku nak layan jiwang manusia lain. Banyak gik benda yang belum ku explore. I don't mind going on this journey as a single person for, kewajipan pada family blom perfect gik. Hell, I gotta help my family first. Ya la, PSA dalam radio ya lalek tiap-tiap hari melalak: FAMILY FIRST!


Bah, cukup lok takat tok. Ada hari aku nulis gik. I can't wait to go back home. CHRISTMAS is just 2 weeks from now, Mak aku dah lalek masang Christmas tree nun, siap tag aku dalam Facebook. Tujuannya, tugas aku masa dah balit kelak, ngias pokok ya. Sik hal, anak buah ku Ashley dah standby nunggu mok nolong. Ciao and Blessed Advent to all!



P/S: Gambar tok di-upload Mak ku di Facebook tek. Pokok bogel. Yahh! Malu saya!

No comments:

Post a Comment