Google+ Followers

20 Jul 2012

Selepas Changlun...

Sampey umah dekat jam satu lebih marek, the short trip to Changlun ada juak merik eye-opening experience tapi nang secara jujur aku madah, sik dapat ku diam area ladang-ladang oi. Best ada jak bergusti dengan nyamuk ngan macam-macam gik. Ya aku tabik dengan student Kolej Pertanian Malaysia, imagine lah sidak nya bangun awal pagi, siram sayur, pokok, merik makan kambin, sapi. Yah! Nang jiwa kental la sidak nya tok. Sigek nak polah ku stress 0.01% sepanjang ku di Changlun, kredit fon ku free2 dipotong oleh line blah Thailand; ney endak koh! Changlun ya nang border Malaysia-Thailand. Aku topup RM10, belum sempat matahari ya cabut nyawa, habis kedak ya jak, maka ku sekda juak polah calls atau SMS siapa2. Baruk ku paham kenak boss ku rela pakey walkie-talkie sepanjang event tok berjalan.
Tapi memang ku tabik hormat student-student sitok. First time in my life aku tangga kedak ney life as student pertanian. Sidaknya sik perlu blaja theory gilak, emphasize more on practicality. Ney ada masa maok pikir teori kedak ney nak menoh kehendak pengguna jutaan orang bilangannya. Bear in mind, iboh tangga sidak nya tok sebelah mata, they're the ones who feed us. No agriculture, then ko nak makan apa? Bateri? Besi? Batu?

18 Jul 2012

Bila Si Kenit diberi HANDPHONE!!

Semalam kecoh kat Facebook, orang dok mengata-ngata tentang tindakan Kementerian Pendidikan membenarkan kanak-kanak sekolah membawa telefon bimbit ke sekolah. OK, bagi saya lah kan, saya takda masalah kalau KPM meletakkan syarat PELAJAR-PELAJAR SEKOLAH HANYA DIBENARKAN MEMBAWA TELEFON BIMBIT BIASA YANG MURAH, BUKAN SMARTPHONE. OK, itu sudah dinyatakan semalam dalam siaran berita tempatan semalam.
But, allowing kids to bring iPads or Tabs to school? Hmmm...what say you?

17 Jul 2012

Oh my Inggerisssshh!!

Where you go?
Toilet, why?
No lah. You go next time, you wait me first.
I cannot lehh...I wait long-long, it want to come out  oredi lehhh....
I don't friend you la like that.
OK lah, I no rugi oso.
(pause) 
Eh hungry. We go eat.
Eh, you say you no friend me one.
Later after we eat, we no need to friend, you go far-far....

"Silent-silent the potato got some flesh"

....Diam-diam,, ubi berisi katanya..Gadis itu dalam diam dah ada yang intai. Selama ni, dia lah wanita besi (karat), dia lah hati kering, tak mudah tewas pada pujuk rayu kaum Adam. Selama 72 bulan selepas peristiwa dikecewakan oleh salah seorang keturunan nabi pertama dunia itu, gadis itu bertekad untuk "delete" maksud cinta sesama manusia dalam kepala otak dia. 72 bulan yang sebelum 72 bulan yang tadi, dia memutuskan hubungan dengan jejaka hingusan (sebab gadis itu berasa sangat tidak sesuai untuk bercinta hanya kerana gelaran "budak hingusan" turut melekat pada dahinya). Apa nak dihairankan, hubungan bawah tanah selama 7 bulan pastinya tidak ke mana. Kawalan ketat di kubu sendiri mengalahkan tentera Firaun...oh, ampun! Terbawa-bawa pula Sang Penulis.
Gadis diintai Sang Teruna melalui dunia siber. 2 tahun Sang Teruna asyik mengintai di dinding MukaBuku. Dua tahun bersamaan 24 bulan. Padahal Sang Teruna sudah mengenali Gadis semenjak zaman mula membaca huruf-huruf rumi di sekolah. Usia mereka cuma setahun bezanya. Sebumbung (satu sekolah) sehingga masing-masing tamat sekolah menengah. 12 tahun berlalu, masing-masing merantau. Mark Zuckerberg, anak Amerika berbangsa Yahudi mencipta fenomena yang dipanggil MukaBuku (sila terjemah ke Bahasa Inggeris jika rajin). Itulah jasanya, kerana fenomena itu menjadi tali penyambung hubungan Sang Teruna dan Gadis.
Bulan ketiga dalam tahun kedua belas selepas Y2K, Teruna akhirnya bersuara bertanya khabar kepada Gadis. Selang sebulan, dari MukaBuku, Sang Teruna memberanikan diri, menghulur nombor telefon kepada Gadis. Tapi Gadis lebih berani, kerana Gadis lah yang pertama sekali membuat panggilan "hangit" di tengah malam. Bila keduanya sudah bersuara, Teruna bersuara, katanya ingin melamar Gadis, tidak mahu terlepas lagi kali ini. Gadis senyap, kaget. Teruna cuma guna ayat ini: Moga Tuhan buka hati awak buat saya.
Kini, keduanya belum bersua muka, cuma bertukar gambar melalui e-mel.
Kini cuma menunggu masa untuk Gadis kembali ke kampung halaman. Teruna pula tidak sabar menanti kepulangan walau hanya untuk sementara waktu...
Ke manakah lagi arah tuju Teruna dan Gadis selepas ini?

11 Jul 2012

Keeping up with The KAB girl!!

So here I am, after more than 5-month hiatus from blogging. Minggu tok baru jak mula praktikal rah sigek kompeni event management. Sik lah jauh ney, Shah Alam jak lah. Tapi tetap juak syukur, sik payah gago maok redah traffic jam di KL nun, aku geli ada jak nangga keta sitok diembak kedak bumping cars di funfair nun. Patut tek my batch dah mula cuti semester tapi kamek orang stay sebab our turn to go for industrial training. So, what's up with me after the terrible, I mean, wonderful stage play back in March? Those who are very close and dear to me know what's going on with me. Let's keep this thing in view first, shall we? However, my semester wasn't that, shall I say, that cool this time. But I'm struggling to keep myself together. I was sick for a while and currently on healing period; which explains my brief absence from posting stuff on my blog.
Tahun tok nang ramey relatives and friends nok sama my age tukar status from 'single' to 'married'. Mak reminded me "you're not getting any younger any more, young lady". *Sigh* In my mind, I am still the 19-year-old me (evil laugh). By right, I am supposed to end my status as varsity student by end of this year, but I extended my studies and took study leave for almost a year previously. I am keeping my fingers crossed, hoping I'll end my status as a student by next year. Please do pray for me. Meanwhile, I am still figuring and planning things out as I am approaching the end of my scholastic journey. What will I be? A gung-ho actor? A struggling theatre activist? Acting coach perhaps? A teacher? Somebody's underdog? Or a home-maker? A HOME-MAKER? Well, keep in view list eh? *smiling sheepishly here*
By the way, I am very grateful, despite having some difficulties back in school, I managed to get some outside jobs, closely related to my field of study. Hari ya aku dijemput berlakon untuk Imran Yusoff, theatre major from ASWARA, walaupun part aku kecik jak. Then I was called by Dr. Bawany Chinappan from HELP University to perform spontaneous case study acting for family counselling session by the students there. This was my second time and by looking at the success I got from doing this, I do think that I want to do this as part of my future career. We will see.